Site Overlay

Hoppet, förskola i Göteborg

Hoppet i Göteborg är en klimatsmart förskola

Förskolan Hoppet är beviset för att det går att bygga klimatsmart.  Jämfört med liknande referensobjekt har klimatavtrycken minskat med så mycket som 62 procent, och nu är förskolan en inspirationskälla för hur Göteborgs stad ska bygga i framtiden.

Förskolan Hoppet i stadsdelen Backa på Hisingen är ett konkret bevis på att det går att bygga klimatsmart. Kanske inte till hundra procent, men inte heller så långt ifrån.

 – Målet från första början var att helt och hållet använda fossilfria material och byggmetoder, berättar Rebecca Calderon, byggmiljösamordnare på Derome som varit totalentreprenör för Hoppets förskola. Men ganska snart stod det klart för alla att det inte skulle vara möjligt eftersom det i alla lägen är svårt att hitta helt fossilfria material och processer.

I stället fokuserades arbetet på att reducera klimatavtrycket så mycket som bara var möjligt. Exempelvis byttes stål och betong i konstruktionen ut mot trä. Och när det kom till byggnadens ventilation väcktes tidigt intresse för Climate Recoverys lösning.

– Climate Recoverys ventilationskanaler har flera fördelar, konstaterar Anders Carlsson, forsknings- och utvecklingschef samt hållbarhetschef på Derome. Dels innebär tillverkningsprocessen med kanaler i glasfiber stora miljövinster, eftersom man utgår från återvunnet glas. Det gör att man kan minimera utsläppen av CO2 med över 80 procent jämfört med traditionella ventilations-kanaler.

– En annan fördel är att Climate Recoverys ventilationskanaler väger lite vid en jämförelse och dessutom levereras  i platta paket.  På så sätt kan man lasta mer på samma lastbil och därmed kan transporterna göras mer miljöeffektiva.

När det kommer till det mer praktiska arbetet med att installera ventilationskanalerna från Climate Recovery innebar det att ett visst mått av nytänkande var nödvändigt.

– Så är det alltid när nya material och metoder införs. Inledningsvis kan det ta lite längre tid innan man klurat ut hur man ska göra. Men efter ett tag har man lärt sig, fortsätter Rebecca Calderon. Samtidigt var det bland installatörerna uppskattat att kanalerna vägde så lite och att man på så sätt slapp tunga lyft.

– En annan fördel är att Climate Recoverys kanaler kommer färdiga att bara bocka till och hänga upp. Man slipper därmed tidskrävande arbete med isolering, som annars är regel.

I dag går det 140 barn på Hoppets förskola, som blivit något av en förebild för hur Göteborgs stad fortsättningsvis vill bygga.

– För alla som varit inblandade i byggandet av Hoppet har det varit en utmaning, men samtidigt väldigt spännande och lärorikt. Erfarenheter som både Göteborgs stad och vi på Derome kommer att ta med oss i framtida byggprojekt, menar både Rebecca Calderon och Anders Carlsson.

Stort grattis Förskolan Hoppet, vinnare av Årets bygge* 2022 i kategorin Samhällsfastigheter.

Juryns motivering: Detta imponerande träbyggnadsprojekt har inte bara haft nuet i fokus utan också banat nya vägar för framtidens byggande. Ni har jobbat på ett sätt som är helt unikt. Projektet är en stor inspiration för hela branschen, och förhoppningsvis även för alla barn som kommer att vistas här.

*Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år och som hållit budget, haft hög arbetssäkerhet och skapat mervärde.

 

Hoppet i siffror.

 

 

 

 

Besparingar över hela projektet:

Energieffektivitet

Lägre tryckfall i T-rör och böjar medför lägre varvtal och effekt på fläkten. Detta innebär en besparing på 33.000 kWh över 20 år.

Logistik

Färre antal leveranser och en betydligt mindre yta för material krävs dessutom mindre vikt för montören.

Tidsplansbesparing

270 tim kunde tidsplanen kortas med, tack vare CRs 2-i-1-system.

Miljöcertifiering:  Fossilfri byggnad

Med valet av CR kanaler säkerställer projektet en hållbar process från tillverkning till förvaltning och drift.

CO2   

Över 3,5 ton besparing vid installation och   8 ton besparing efter 20 år i drift tack vare lägre tryckfall.

 

Besparingar av produktionskostnader vid ett utbyte till CR-kanaler i detta projekt:

Vår bedömning och vid jämförelse av kalkyler visar en besparing på ca 16 000 kr tack vare att man valde kanaler från Climate Recovery.

Lägger vi till besparingen tack vare bättre logistik och effektivare montage och dessutom samordning med isolering samt färre antal dagar med hyra av saxliftar så får vi en total besparing i produktionsfasen på 64000 kr.

Denna webbplats är registrerad på wpml.org som en utvecklingswebbplats.